Wij zijn gesloten t/m 10 augustus, vanaf 12 augustus zijn wij weer geopend.

  • Depuis 1963
  • 12 chambres de séchage
  • Tailles plus épaisses en stock

Archive for avril, 2024

Waarom yellow poplar hout voor bedrijven?

Bedrijven zoeken altijd naar materialen die zo goed mogelijk passen bij de werkzaamheden die ze gaan verrichten. Vandaar dat Yellow Poplar een ontzettend populaire houtsoort is in onder andere de meubelmakerij. Waarom? Dat vertellen we je verder in deze blog.

Samenvatting

Eigenschappen van Yellow Poplar

Yellow Poplar, wat in het Nederlands ook wel tulpenboomhout wordt genoemd, heeft verschillende eigenschappen waardoor de houtsoort zich onder andere goed leent voor de meubelmakerij. Deze eigenschappen zijn:

Goede bewerkbaarheid

Yellow Poplar valt op door zijn uitstekende bewerkbaarheid. Dit maakt het een favoriet onder bedrijven die gespecialiseerd zijn in houtbewerking. De massa en hardheid zorgt ervoor dat het hout met gemak te schaven en te zagen is. Hierdoor kunnen vakmensen het hout nauwkeurig vormen zonder veel weerstand.

Het is niet alleen gemakkelijk te verwerken want het is ook niet aan de prijzige kant waardoor het voor interieure zaken een go-to houtsoort is. Voor buiten is het alleen iets minder geschikt omdat het snel last kan hebben van vocht, maar na de juiste bewerking is dat natuurlijk ook weer verminderd.

Beschikbaarheid

Naast de goede bewerkbaarheid, blinkt Yellow Poplar ook uit in zijn beschikbaarheid in lange lengtes. Omdat de tulpenboom snel zijn lange lengtes eerder beschikbaar en is er altijd genoeg hout beschikbaar, wat zorgt voor een constante aanvoer van lange lengtes. Bedrijven kunnen hierdoor zonder veel moeite grote partijen Tulpenboomhout inkopen, passend bij hun specifieke behoeften.

Langere lengtes van hout bieden meer flexibiliteit in ontwerp en constructie, waardoor creatieve en innovatieve projecten makkelijker te realiseren zijn.

Dit aspect van Yellow Poplar ondersteunt bedrijven in het efficiënt plannen en uitvoeren van hun werkzaamheden, terwijl ze hoogwaardige eindproducten leveren.

 

Toepassingen van Yellow Poplar in Bedrijven

Yellow Poplar wordt zoals verteld veel gebruikt in bedrijven voor interieurinrichting, binnendeuren, wanden en plafonds vanwege zijn veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht.

Interieurinrichting

Yellow Poplar, ook bekend als Tulpenboomhout, is uitermate geschikt voor verschillende toepassingen in bedrijfsinterieurs. Het hout heeft een fijne, gelijkmatige structuur en een rechte draad, waardoor het perfect is voor kastontwerp, interieurdecoratie en meubelmakerij.

Daarnaast is het hout geschikt voor verftechnieken, waardoor het ideaal is voor interieur schilderwerk toepassingen in bedrijven. Populier hout kan ook gebruikt worden voor molding en trim toepassingen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor interieurinrichting in bedrijven.

Binnendeuren

Yellow Poplar hout is bij uitstek geschikt voor binnendeuren vanwege zijn stabiele oppervlakte. Dit maakt het hout minder gevoelig voor kromtrekken en scheuren, waardoor het ideaal is voor binnendeuren die geschilderd worden.

Het is natuurlijk eenvoudig te bewerken en dus perfect voor de productie van binnendeuren met verschillende ontwerpen en afmetingen. Het wordt veelvuldig gebruikt in de meubelmakerij en binnenhuisarchitectuur vanwege de duurzaamheid en veelzijdigheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor bedrijven die hoogwaardige binnendeuren willen vervaardigen.

Yellow Poplar hout wordt specifiek verkozen voor binnendeuren vanwege zijn geschiktheid voor schilderen. De houtsoort werkt minimaal, wat betekent dat de kans op barsten of vervorming bij beschilderde deuren aanzienlijk wordt verminderd.

 

Conclusie

Waarom bedrijven yellow poplar hout zouden moeten overwegen. Yellow Poplar is zeer geschikt voor bedrijven vanwege zijn goede bewerkbaarheid en beschikbaarheid in lange lengtes. Met zijn groter voorraaden diverse toepassingsmogelijkheden, kan yellow poplar een waardevolle keuze zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar en kwaliteit in hun houtproducten.

Ontdek meer over de eigenschappen van Yellow Poplar planken op onze website.

Alle notenhouten soorten op een rijtje

Alle notenhouten soorten op een rijtje

Bij Hoogenhoff verkopen we natuurlijk notenhouten planken van Amerikaans Notenhout, maar er zijn nog veel meer soorten notenhout. Vandaar dat we in deze blog alle soorten op een rijtje zetten en nadere uitleg geven over notenhout in het algemeen. Natuurlijk vertellen we ook waarom we voor Amerikaans notenhout kiezen om te importeren en door te verkopen.

 

Wat is notenhout?

Notenhout is hout wat van de notenboom komt. We kennen deze boom van de voedzame walnoot en we zien het hout vaak terug in meubels en als fineer. De notenboom is in ieder geval erg geliefd. Nederland importeert jaarlijks dan ook voor tientallen miljoenen aan walnoten het land in en dan wordt er ook nog eens heel veel hout geïmporteerd.

 

De boom zelf is niet inheems aan de lage landen. Er zijn veel soorten die bijvoorbeeld oorspronkelijk uit Azië of de Verenigde Staten komen. De notenboom kan afhankelijk van de soort vaak wel zo’n 30 meter hoog worden. Ook komt er een stofje in veel van de notenboomsoorten voor dat de wortelvorming van andere planten remt zodat de notenboom zelf eerder groeit.

 

Alle notenhouten soorten

 

Alle notenhout soorten vallen biologisch gezien onder het genus Juglans. Binnen het genus Juglans zijn er weer 4 subsecties en uiteindelijk 20 soorten. Dit zijn de subsecties.

 

Cardiocaryon subsectie

  1. ailantifolia       oftewel japanse walnoot
  2. Mandshurica  oftewel de mantsjoerijse walnoot

De soorten in deze subsectie hebben grote bladeren van 40 tot 90 centimeter lang en zachter hout. Deze soorten komen vooral in Noord-Oost Azië voor. Deze boom onderscheidt zich door zijn vorm en breedte en de grootte van de noten die hij voortbrengt.

 

Juglans subsectie

  1. regia oftewel de walnoot/okkernoot/notelaar (regia staat voor koninklijk)
  2. sigillata

De juglans sectie bestaat uit de voor ons meest bekende soorten. De juglans regia oftewel de walnoot die wij in Nederland kennen  bestaat eruit. Hoewel deze boom niet inheems is aan Europa en afkomstig is uit Zuid-Oost Europa en Midden-Azië, is dit wel de boom die wij kennen als de walnoot, notelaar of okkernoot. Deze subsectie heeft vaak bladeren van 20 tot 45 centimeter lang en deze bomen laten de voor ons bekende walnoten vallen.

 

Rhysocaryon subsectie

  1. australis
  2. boliviana
  3. californica
  4. hindsii
  5. hirsuta
  6. Jamaicensis
  7. Major
  8. Microcarpa
  9. Mollis
  10. Neotropica
  11. nigra oftewel de zwarte walnoot (en ons amerikaans notenhout)
  12. olanchana
  13. soratensis
  14. steyermarkii
  15. Venezuelensis ookwel ‘Nogal de Caracas”

 

Deze subsectie heeft lange bladeren van 20 tot wel 50 centimeter lang en komt vooral in Noord- en Zuid-Amerika voor. De bekendste soort in deze sectie is de zwarte walnoot, dit is ook de soort die wij leveren. Deze boom komt in veel het oosten van de V.S. voor en is belangrijk voor het ecosysteem daar.

 

Trachycaryon subsectie

  1. Cinerea oftewel de witte walnoot

 

De laatste subsectie bestaat alleen uit de witte walnoot. Dit hout is licht in gewicht, maar een stuk zachter dan zwart walnoothout. 

 

Het verschil tussen de zwarte walnoot en de notelaar

De zwarte walnoot komt vooral in Noord-Amerika voor en de voor ons meer bekende walnoot boom meer in Zuid-Oost Europa. Zoals de naam doet vermoeden is het Amerikaanse notenhout donkerder van kleur en ook iets zwaarder.

 

Conclusie


In deze blog hebben we de soorten en eigenschappen van notenhout verkend. Van de exotische Japanse walnoot tot de robuuste zwarte walnoot, het zijn er genoeg. Hoewel de keuze voor een specifieke notenhoutsoort afhangt van de esthetische voorkeuren en functionele eisen van een project, hebben wij bij Hoogenhoff een bewuste keuze gemaakt voor Amerikaans notenhout. Bekijk onze voorraad notenhout of neem contacter op voor meer informatie.